Wie zorgt voor onderhoud van jouw bedrijf?

  • By:Dian van Horrik
  • 0 Comment

Als ondernemer ben je hard aan het werk, bezig met je corebusiness. Klanten bedienen en net dat stapje extra zetten om iedereen tevreden te houden. Ondertussen groeit jouw onderneming gaandeweg. Een nieuw product, extra medewerkers, of ben je toe aan een nieuwe locatie. Kijk af en toe even in de spiegel van jouw bedrijf en check of je nog up to date bent. Hierbij geef ik je 5 tips die er voor zorgen dat jij niet in valkuilen stapt, waar andere ondernemers in terecht gekomen zijn.

1 Ken je huurcontract

Je bedrijf groeit en jij wilt naar een grotere ruimte. Je vindt een mooi nieuw pand en kunt daar op korte termijn in. Let er op dat je jouw huidige huurcontract volgens de huurovereenkomst opzegt. Vaak geldt bij huur een opzegtermijn van 12 maanden! Als de huurperiode voor 5 jaar wordt aangegaan moet je helemaal opletten. Als je dubbele huurlasten moet betalen, omdat je bijvoorbeeld pas over jaren van je huurcontract af bent, is de pret van de nieuwe grotere ruimte snel verdwenen!

2 Controleer je verzekeringen

Als ondernemer kun je diverse verzekeringen afsluiten tegen allerlei onheil. Vaak laat je je hierover voorlichten bij het opstarten van je bedrijf. Daarbij maak je een inschatting van bijvoorbeeld je investeringen in bedrijfsmiddelen, je verwachte omzet en aantal personeelsleden. Omdat je goed draait is je omzet verdubbeld, je machinepark en kantoorinventaris flink uitgebreid of heb je nu wel personeel waar je voorheen nog alleen werkte. Als je wijzigingen niet doorgeeft aan de verzekering, is de kans groot dat je geen uitkering krijgt als je die nodig hebt.
Uiteraard hoef je niet alles te verzekeren, je bent juist ondernemer om je eigen keuzes te maken. Zorg er wel voor dat je bewust kiest om een deel van je risico’s niet te verzekeren. En voorkom dat je denkt goed verzekert te zijn, terwijl de praktijk anders uitwijst.

3 Kijk eens naar je eigen algemene voorwaarden

Je hebt ooit eens algemene voorwaarden gemaakt (of gekopieerd, ja ik weet dat dat heel vaak gebeurt). Als je vervolgens je productportfolio uitbreidt doe je er slim aan om je algemene voorwaarden na te lezen. Sluiten de garantievoorwaarden aan bij jouw verdienmodel. Heb je inmiddels een serviceafdeling, eigen productie of koop je juist in? Een verandering in je bedrijf vraagt ook om een check van je opdrachtbevestiging en je algemene voorwaarden.

4 Denk na over je noodscenario

Wat als jou iets gebeurt waardoor je niet kunt werken? Weet jouw personeel of partner wat er moet gebeuren? Zodra je personeel hebt, draag je daarvoor verantwoordelijkheid. Wie betaalt de salarissen als jij uitvalt, worden facturen gestuurd, en wie informeert klanten? Kan en mag iemand anders in jouw bedrijf opdrachten aangaan en betalingen verrichten? Zorg voor een noodscenario. Prettig om te hebben bij nood en net zo goed een geruststelling tijdens je geplande vakanties. Jurist Plus kan je helpen met een passend noodscenario.

5 Voorkomen is beter dan genezen

Laat je eens bijpraten door een specialist. Niet alleen jouw bedrijf verandert, ook de regelgeving blijft continue in beweging. Om te zorgen dat jij goed kunt ondernemen, laat je een professional een deel van jouw taken overnemen. Denk aan een pensioenadviseur, fiscalist, bedrijfsconsultant en ja ook een jurist kan jou ontzorgen.
Wacht niet op een naheffing, aansprakelijkstelling, conflictsituatie, of een daling in je omzet en winst. Ondernemen is vooruit kijken. En voor alle specialisten geldt dat de advieskosten vooraf vele malen lager zijn, dan de kosten als de ellende is begonnen.

Heb jij behoefte aan een goed noodscenario, is je bedrijf toe aan professionalisering of wil je een juridische check van je contracten? Neem contact op met Dian van Horrik. En voor een verwijzing naar een andere professional mag je me bellen.

Jurist Plus ontzorgt op juridisch gebied!

15 december 2018

Posted in: Geen categorie, Legal Consultation, Professional Lawyers, Trusted Law Agency

Comments

No Responses to “Wie zorgt voor onderhoud van jouw bedrijf?”

No comments yet.

Geef een reactie