Misbruik van de privacyregelgeving?!?

  • By:Dian van Horrik
  • 0 Comment

Wat hebben de tandarts, school, webdesigner en de webwinkel met elkaar gemeen?
Ze hebben me allemaal geïnformeerd over hoe ze in hun werkzaamheden rekening houden met de AVG.
Prima toch hoor ik je denken; of misschien denk jij: Val me niet weer lastig over die AVG!
Tja het nadeel van privacy specialist zijn, is dat je je enorm stoort aan al die foute interpretaties van de regelgeving. Beroepsdeformatie zeg maar. Mensen die zeggen dat ze iets niet mogen vanwege de AVG, terwijl de AVG niet van toepassing is!

Omdat ik privacy erg leuk en nuttig vind, vooral als het goed gebeurt; ga ik jullie toch even bijpraten over mijn frustraties.

Ergernis 1
Je mag geen foto’s op de groepsapp zetten!
De AVG is niet van toepassing op zaken die jij en ik in mijn vrije tijd doen. Ik mag buiten mijn werk om gewoon een bericht of foto’s plaatsen in een groepsapp van bekenden. Ik mag daar zelfs een foto op plaatsen waarop mijn kinderen in beeld zijn. De AVG vindt daar niks van. Ook niet als de mensen in deze groepsapp toevallig hun kinderen op dezelfde school of sportvereniging hebben aangemeld.
We hebben wel andere regelingen om rekening mee te houden zoals het portretrecht, het grondrecht op privacy en hopelijk houden we ons ook aan fatsoensnormen.

Ergernis 2
Wij kunnen u telefonisch niet helpen, want de AVG vereist dat u ons mailt!
Ten eerste vereist de AVG niet zoiets concreets als ‘u zult mailen en niet bellen’. De AVG vereist wel transparantie (ofwel duidelijk zijn in hoe je met gegevens omgaat) en dataminimalisatie (niet meer gegevens vragen dan noodzakelijk is voor de bedoelde handeling). Dat wil zeggen dat je me bijvoorbeeld niet vraagt om een kopie van mijn paspoort als je ook met minder ingrijpende oplossingen kunt vaststellen wie ik ben. En voor nieuwsbrieven geldt de Telecomwet die stelt dat de afmelding op dezelfde wijze moet gaan als de aanmelding.

Ergenis 3
Tja eh we kunnen dat wel voor je doen, maar dan moeten we rekening houden met de AVG en

Optie 1 een verwerkersovereenkomst sluiten
of
optie 2 toestemming hebben

Als er geen persoonsgegevens worden gedeeld, geldt de AVG niet! Wij, bedrijven onder elkaar, hoeven dan ook geen verwerkersovereenkomst te sluiten. Als je mijn ramen komt wassen, papier levert, of een ander product of dienst aan mij levert ontvang je niet per definitie persoonsgegevens van klanten, personeel of andere leveranciers. In veel gevallen ontvang je alleen mijn eigen bedrijfsgegevens (die deels wel persoonsgegevens zijn). Deze mag je verwerken op grond van de overeenkomst tussen jou en mij. Daar is geen verwerkersovereenkomst voor nodig.
Als ik er voor kies om een overeenkomst te sluiten met je, heb je niet ook nog mijn toestemming nodig dat ik klant bij je wil worden, of dat je me een factuur mag sturen. Dat besef ik me namelijk ook wel als ik de opdracht geef of de bestelling plaats. Daar heeft de AVG gelukkig ook rekening mee gehouden.

Hoe gaat dat bij jou?
Ik ben benieuwd welke ergernissen jij hebt meegemaakt onder het mom van de AVG. Laat je reactie achter in de comments. En als je wilt weten hoe de AVG wel goed toegepast kan worden mag je me bellen.

foto gemaakt in het Rijksmuseum

Meer weten over de AVG lees de blog AVG wat moet jij hiermee

Wil je vaker tips van Dian ontvangen? meld je aan via deze link

11 april 2019

Posted in: Geen categorie

Comments

No Responses to “Misbruik van de privacyregelgeving?!?”

No comments yet.

Geef een reactie