Kampioenskoorts stijgt: Hoe houd je je verstand erbij?

  • By:Dian van Horrik
  • 0 Comment

Morgen wordt er gevoetbald en kan PSV kampioen worden. De die-hard fans liggen hier al een week van wakker. Op profielfoto’s van facebook vliegen de steunbetuigingen je om de oren en ook de commerciële bedrijven springen hier gretig op in door snel merchandise te laten maken. Taart, T-shirts, gratis sjaals, bloemen op kleur en noem maar op. Wil jij ook snel rendement behalen of wil jij vanuit je hart je club steunen met een actie? Houd dan je verstand erbij, lees even verder en zorg dat jouw idee geen koude douche wordt.

Voorkom tegenvallers
Een aantal studenten zijn volgens de nieuwsberichten al door PSV op de vingers getikt vanwege zelf ontworpen T-shirts die te koop werden aangeboden met daarop de naam PSV en de slogan Eendracht maakt macht. De naam PSV in combinatie met de slogan is namelijk als merk gedeponeerd. Daarmee maken de studenten inbreuk op het merkenrecht van PSV. Ze zijn hun investering kwijt aangezien de shirts niet mogen worden verkocht. Heb jij een goed idee, controleer dan eerst even of je inbreuk maakt op iemands merkrecht.

Wat is merkrecht
Een merk kan je bedrijfsnaam zijn, maar bijvoorbeeld ook een productnaam.  Een merk kan zowel een woord zijn als een logo (beeldmerk) of zelfs een slogan. Om je merk te beschermen kun je het registreren in het merkenregister (niet te verwarren met het handelsregister / jouw KvK inschrijving) Het voordeel van een merkenregistratie is dat je personen die inbreuk maken op jouw merkenrecht heel efficiënt kunt aanpakken.

Merkenregister
Of een merk is geregistreerd kun je eenvoudig controleren op de website van het Benelux Merkenregister. Als een merk gedeponeerd is, kun je nagaan voor welke klasse indeling deze deponering geldt. Een inschrijving biedt namelijk alleen bescherming voor de categoriën die je kiest.
De slogan PSV Eendracht maakt macht is gedeponeerd in een beperkt aantal klasse-aanduidingen. De merknaam PSV geniet veel uitgebreider bescherming.
Dus de slimme ondernemers zoeken naar creatieve oplossingen bijvoorbeeld via het gebruik van de slogan ‘Eendracht maakt macht’ in combinatie met specifieke kleuren of de tekst KAMPIOENEN!!!

Heb jij plannen om dit weekend nog een commerciële slag te slaan, ik ben benieuwd? Laat het me weten in de comments (zonder daarbij je gouden idee prijs te geven natuurlijk)

Twijfel jij over jouw plannen, dan kun je Jurist Plus altijd een persoonlijk bericht sturen.

14 april 2018

Posted in: Legal Consultation

Comments

No Responses to “Kampioenskoorts stijgt: Hoe houd je je verstand erbij?”

No comments yet.

Geef een reactie